Γούτσος Διονύσης

Kαθηγητής Γλωσσολογίας. Τμήμα Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 10:50 Δημοσιογραφικός λόγος: Ο ‘χαμένος κρίκος’ στην κειμενική ιστορία της ελληνικής του 20ού αιώνα
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Διονύσης Γούτσος είναι Καθηγητής Κειμενογλωσσολογίας στον Τομέα Γλωσσολογίας (Τμήμα Φιλολογίας) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για την κειμενογλωσσολογία και την ανάλυση λόγου, τις μεταφραστικές σπουδές, τη γλωσσολογία σωμάτων κειμένων κ.ά. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Modeling Discourse Topic (1997), Discourse Analysis: An Introduction (1997/2007, με την A. Georgakopoulou), Κείμενο και επικοινωνία (1999/2011, με την Α. Γεωργακοπούλου), Ο Λόγος της Μετάφρασης (2001), Γλώσσα: Κείμενο, ποικιλία, σύστημα (2012/2020), και Εισαγωγή στη γλωσσολογία σωμάτων κειμένων (2015, με τη Γ. Φραγκάκη). Έχει επιμεληθεί σε συνεργασία, μια σειρά από τόμους όπως La communication touristique (2004), Ο κόσμος των κειμένων (2006), Η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο από την αρχαιότητα ώς σήμερα (2010), Ο προφορικός λόγος στα Ελληνικά (2014), Greece in Crisis: Combining Critical Discourse and Corpus Linguistics Perspectives (2017) και Κοινωνιογλωσσολογία (2022).

Ασχολείται  με την ανάπτυξη και επεξεργασία ηλεκτρονικών σωμάτων κειμένων στα ελληνικά όπως τα σώματα αναφοράς Σώμα Ελληνικών Κειμένων (www.sek.edu.gr) και Διαχρονικό σώμα ελληνικών κειμένων 20ού αιώνα (greekcorpus20.phil.uoa.gr), αλλά και ειδικευμένα σώματα κειμένων προφορικού λόγου από καθημερινές συνομιλίες, διαλόγους κινηματογραφικών ταινιών και τον λόγο αφασικών ομιλητών (aphasia.phil.uoa.gr).

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ