Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: «Ο πολιτισμός στο Ιστορικό Αρχειό των εφημερίδων “ΤΟ ΒΗΜΑ” και “ΤΑ ΝΕΑ”: Γλώσσα και λογοτεχνία»

Δύο από τις πιο ιστορικές και επιδραστικές εφημερίδες στον ελληνικό Τύπο, «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» και το τμήμα του Ιστορικού τους Αρχείου διοργανώνουν ένα πρωτοποριακό διεθνές επιστημονικό συνέδριο.

Το συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στoν Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Πυρήνας του συνεδρίου είναι η ελληνική γλώσσα και «πρώτη ύλη» του το ψηφιοποιημένο Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» (1922-2022).

Προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, καθώς και καθηγητές από όλον τον κόσμο θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα μιας πρώτης προσέγγισης του ψηφιοποιημένου Ιστορικού Αρχείου των δύο εφημερίδων για την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνικής παραγωγής κατά τα τελευταία εκατό χρόνια.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2021 ως ένας τρόπος ανάπτυξης της συνεργασίας του ομίλου με τη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα με πανεπιστημιακές έδρες και τμήματα τα οποία στηρίζουν τις νεοελληνικές σπουδές και τη νεοελληνική γλώσσα.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ