Κοντογιάννη Βασιλική

Ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 18:20 Αναζητώντας συνεντεύξεις ελλήνων λογοτεχνών: «Ελεύθερο Βήμα» και «Αθηναϊκά Νέα» (1922-1945)
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Βασιλική Κοντογιάννη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε Φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (1983). Στο ίδιο αυτό Ινστιτούτο εργάστηκε για πέντε χρόνια διδάσκοντας νεοελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμό. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1987 και συνεργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ι.Α.Ε.Ν. κ.ά .

Από το 1993 και ως το 2020 δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αρχικά στη Σχολή Επιστημών Αγωγής και κατόπιν στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Κεντρικός άξονας των φιλολογικών της μελετών θα μπορούσε να θεωρηθεί το έργο του Γ. Σεφέρη, τόσο ποιητικό όσο και αυτοβιογραφικό/δοκιμιακό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται σε ζητήματα ιστορίας της λογοτεχνίας (με έμφαση στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό), λογοτεχνικής κριτικής, αυτοβιογραφικού λόγου, σπουδών του φύλου.

Δημοσίευσε κυρίως φιλολογικές εκδόσεις κειμένων, φιλολογικές μελέτες, συλλογικούς τόμους νεοελληνικής φιλολογίας, καθώς και μεταφράσεις/διασκευές.

Στο λογοτεχνικό πεδίο εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές. Τέλος, ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ