Κούγκουλος Β. Θανάσης

Επίκουρος καθηγητής. Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 13:40 Η πρόσληψη της λογοτεχνίας του Γ. Μ. Βιζυηνού στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μέσα από τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα»
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θανάσης Β. Κούγκουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Σημειωτικής, Λογοτεχνικής Ανάλυσης και Πολιτισμικής Ερμηνείας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δημοσίευσε μονογραφίες, μελέτες και άρθρα στους τομείς της Σημειωτικής, της Νεοελληνικής Φιλολογίας, της Λογοτεχνικής Εικονολογίας, της Συγκριτικής Γραμματολογίας, της Λογοτεχνικής Γεωγραφίας και των Πολιτισμικών Σπουδών.

Συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια (Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Λετονία). Είναι μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, της International Association for Semiotic Studies, της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, της International Comparative Literature Association (ICLA) και της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Δίδαξε Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Trakya της Αδριανούπολης (Τουρκία).

Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ως μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Δ.Π.Θ. Επίσης, είναι Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Πρόσφατα βιβλία του: Η αναπαράσταση του γενέθλιου τόπου στα διηγήματα του Γ. Μ. Βιζυηνού (2020),  Το ελληνικό «λαϊκό» μυθιστόρημα του 19ου αιώνα (2021, επιμέλεια – εισαγωγή), Ελληνισμός και Βαλκάνια – αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός (1453-2019). Πρακτικά 4ου Συνεδρίου των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών (2022, τετράτομο, επιμέλεια μαζί με τον Μ. Γ. Βαρβούνη).

 

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ