Ξυδόπουλος Γιώργος

Καθηγητής Γλωσσολογίας. Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 10:30 Νέα ελληνικά και αγγλικά: δανεισμός ή εξαγγλισμός
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος είναι Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο έχει διατελέσει και Πρόεδρος.

Παράλληλα, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονες τάσεις στη γλωσσολογία για εκπαιδευτικούς» που προσφέρεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Τα τρέχοντα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη λεξικολογία (ειδικά και περιθωριακά λεξιλόγια, δανεισμός, εξαγγλισμός), στη λεξική σημασιολογία, στη λεξικογραφία (έντυπα και ηλεκτρονικά ειδικά λεξικά/βάσεις ορολογίας και διαλέκτων) και στην εκπαιδευτική γλωσσολογία.

Έχει συμμετάσχει ως μέλος/υπεύθυνος επιστημονικών ομάδων σε ερευνητικά προγράμματα, ως μέλος επιστημονικών επιτροπών σε διεθνή περιοδικά, εκδοτικούς οίκους και εθνικά και διεθνή συνέδρια και έχει προσκληθεί για διαλέξεις από πανεπιστήμια και άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει εποπτεύσει δεκαοκτώ διδακτορικές διατριβές καθώς και δεκάδες μεταπτυχιακές και πτυχιακές διατριβές.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία γενικής γλωσσολογίας, έντυπα και ηλεκτρονικά λεξικά, έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε εθνικά και διεθνή συνέδρια γλωσσολογίας.

Επίσης, έχει συμβάλει, με εκλαϊκευμένα άρθρα, ομιλίες και συνεντεύξεις του, στη διάδοση της γλωσσολογικής επιστήμης στο ευρύ κοινό και στην κατάρριψη των γλωσσικών μύθων και της παραγλωσσολογίας.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ