Μαθιουδάκης Νίκος

Επισκέπτης καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας. Πανεπιστήμιο Γρανάδας Μεταδιδακτορικός ερευνητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 17:20 Υφογλωσσική σκιαγράφηση των αποσπασμάτων λογοτεχνίας στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα»
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είναι επισκέπτης καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας. Παράλληλα, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής Γλωσσολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σπούδασε φιλολογία με ειδίκευση στη νεοελληνική λογοτεχνία και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της γλωσσολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το 2020 εξέδωσε την πρώτη του μονογραφία «Η ΟΔΥΣ[Σ]ΕΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Νεολογικά αθησαύριστα στο έπος του Νίκου Καζαντζάκη» (Κάπα Εκδοτική).

Το 2022 υπέγραψε, σε συνεργασία με την Π. Βασιλειάδη, τον Πρόλογο και το Επίμετρο του αδημοσίευτου έργου «Ο Ανήφορος» του Ν. Καζαντζάκη, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα (εκδ. Διόπτρα).

Επίσης, από το 2017 συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έχει διδάξει, ακόμη, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας & Πολιτισμού και στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου «LOGOS» (Τίρανα, Αλβανία).

Αντικείμενο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων και των δημοσιεύσεών του αποτελούν: οι σχέσεις γλώσσας και λογοτεχνίας, οι υφογλωσσικές προσεγγίσεις της λογοτεχνίας, η επιμέλεια κειμένων και οι εκδοτικές πρακτικές αρχειακού υλικού (αδημοσίευτων χειρογράφων, επιστολών, σημειώσεων), η διασκευή και η μετάπλαση λογοτεχνικών έργων σε άλλες φόρμες (θεατρικό κείμενο, κόμικς, λιμπρέτο, σενάριο), οι ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ