Παπαγγελής Δ. Θεόδωρος

Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 09:50 Σύντομος χαιρετισμός
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο 1975) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο St John’s College του Πανεπιστημίου του Cambridge, του οποίου είναι διδάκτωρ (1985). Σήμερα είναι καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στην περιοχή της αυγούστειας γραμματείας, της ελληνιστικής ποίησης και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Trends in Classics και του περιοδικού Ελληνικά.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει:

(1)Propertius: A Hellenistic Poet on Love and Death, Cambridge 1987 (2) Η Ποιητική των Ρωμαίων Nεωτέρων: προϋποθέσεις και προεκτάσεις,Αθήνα 1994 (3) Από τη βουκολική ευτοπία στην πολιτική ουτοπία. Μια μελέτη των Εκλογών του Βεργιλίου, Αθήνα 1995 (4) Οβιδίου Ερωτική Τέχνη. Μετάφραση και ένα δοκίμιο για λατίνους εραστές, Αθήνα 2000 (5) Η Ρώμη και ο κόσμος της, Θεσσαλονίκη 2005 (6) Σώματα που αλλάξαν τη θωριά τους. Διαδρομές στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου.

Επιμελήθηκε εκδόσεις συλλογικών τόμων (1) Brill’s Companion to Apollonius Rhodius (με τον Antonios Rengakos), Leiden 2001, 2η έκδ. 2008 (2) Brill’s Companion to Greek and Latin Pastoral (με τον Marco Fantuzzi), Leiden 2006.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ξένα και ελληνικά φιλολογικά περιοδικά.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ