Σαμπατακάκης Bασίλης

Αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών. Πανεπιστήμιο της Λουντ, Σουηδία

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 13:00 Τα εκπαιδευτικά ταξίδια των Σουηδών περιηγητών τον 18ο αιώνα και η αποκαλούμενη «αποδημητική λογοτεχνία»
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας από το 1988. Έχει επιπλέον διδάξει Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στα πανεπιστήμια Gothenburg της Σουηδίας (1989-2001) και στο Αμμάν της Ιορδανίας (2004 και 2009).

Τα έτη 1990-1993 συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα GREVOK στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα σε ηλεκτρονικό σώμα κειμένων των εφημερίδων «Τα Νέα», «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα» και του περιοδικού «Διαβάζω».

Τα έτη 1991-1996 έκανε την ετυμολογία των σουηδικών λέξεων που προέρχονται από την ελληνική, στη σουηδική εγκυκλοπαίδεια Bra Böckers Lexikon. Έχει γράψει άρθρα για την ελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό στην παραπάνω εγκυκλοπαίδεια, όπως και στην Εθνική Σουηδική Εγκυκλοπαίδεια (Nationalencyklopedin).

Έχει μεταφράσει ελληνική και κυπριακή λογοτεχνία καθώς και τον Διγενή Ακρίτη του Escorial στη σουηδική.

Διεξήγαγε έρευνα με τρεις άλλους συναδέλφους και με χρηματοδότηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Σουηδίας, για τον Σουηδό ανατολιστή και ελληνιστή Jacob Jonas Björnståhl (1731-1779). Το 2021 εκδόθηκε ένας συγκεντρωτικός τόμος με τον τίτλο ¨Björnståhls resa : Europa och Konstantinopel 1767-1779¨.

Σήμερα ετοιμάζει την έκδοση του ανέκδοτου ταξιδιωτικού χειρογράφου του Σουηδού πάστορα Adolf Fredrik Sturtzenbecker, ο οποίος περιηγήθηκε τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Βοιωτία, όπου και πέθανε το 1784.

Είναι αρχισυντάκτης και υπεύθυνος έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού Scandinavian Journal of Bysantine and Modern Greek .

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ