Eka Tchkoidze: Διαφημίσεις – ένα γλωσσικό εργαλείο στην υπηρεσία μιας επιχείρησης (συγκριτική μελέτη: «Τα Νέα», «Το Βήμα» και δύο ελληνικές εφημερίδες της Γεωργίας)

Eka Tchkoidze Αναπληρώτρια καθηγήτρια. Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ilia State Τιφλίδας, Γεωργία

Η διαφήμιση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τύπου, όλων των ειδών και σε όλες τις εποχές. Εκτός από την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση που προσφέρεται μεσώ αυτής, η διαφήμιση αναμφισβήτητα είναι μια σημαντική και ενδιαφέρουσα πηγή για τη μελέτη των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών, των διασυνδέσεών τους. Πέρα από το περιεχόμενο των διαφημίσεων, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η μελέτη τους ως προς την αισθητική (με ποιο τρόπο διακοσμούνται, ούτως ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές) και το γλωσσικό υπόβαθρο.

Ο ελληνισμός της Γεωργίας πριν την σοβιετικοποίηση της χώρας (το 1921) υπήρξε από τις πιο δραστήριες. Ωστόσο, έχει μελετηθεί λιγότερο σε αντίθεση με τους Έλληνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας της αντίστοιχης περιόδου. Δεν ήταν λίγες οι εφημερίδες τις οποίες εξέδιδαν οι Έλληνες της Γεωργίας. Μερικές από αυτές είναι παντελώς άγνωστες και δεν έχουν μελετηθεί από κανέναν ερευνητή. Μια τέτοια εφημερίδα ήταν η «Εθνική Δράση», τα μερικά τεύχη της οποίας βρέθηκαν πρόσφατα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γεωργίας. Η άλλη εφημερίδα που αξίζει να αναφερθεί και πρόκειται να εξεταστεί στην παρούσα εισήγηση είναι ο «Ελεύθερος Πόντος», που εκδιδόταν τακτικά στο Βατούμ και είναι σχετικά γνωστή στους ενδιαφερόμενους ερευνητές.

Στην παρούσα εισήγηση σκοπεύουμε να αναδείξουμε το κείμενο των επιλεγμένων διαφημίσεων από τις ελληνικές εφημερίδες που εκδίδονταν εντός («Τα Νέα» και «Το Βήμα») και εκτός («Εθνική Δράση» και «Ελεύθερος Πόντος») Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, θα ασχοληθούμε με τα εξής θέματα: γλωσσικά πώς διαφημίζονται τα προϊόντα και με ποιόν τρόπο προσελκύονται οι εν δυνάμει καταναλωτές, ποια είναι τα σλόγκαν και αν υπάρχουν τα λογοπαίγνια. Η αντιπαραβολή ανάμεσα στις εφημερίδες εντός και εκτός Ελλάδας θα μας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις γλωσσικές διαστάσεις της ελληνικής και τη γλωσσική επάρκεια των Ελλήνων που ζούσαν, εργάζονταν και εξελίσσονταν εκτός Ελλάδας.

Videos

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ