Κυριάκος Παπουλίδης: Η νεοελληνική λογοτεχνία στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου (1931-1938): οι ραδιοφωνικές διαλέξεις του Πολωνού νεοελληνιστή Kazimierz Bulas (1903-1970)

Κυριάκος Παπουλίδης Επίκουρος καθηγητής. Tμήμα Περιφερειακών Φιλολογιών/Νεοελληνική Φιλολογία της Σχολής Συγχρόνων Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Adam Mickiewicz του Πόζναν-Πολωνία

Η νεοελληνική λογοτεχνία στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου (1931-1938): οι ραδιοφωνικές διαλέξεις του Πολωνού νεοελληνιστή Kazimierz Bulas (1903-1970)

H δεκαετία του ’30 θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή για τη διάδοση και την πρόσληψη της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη καθώς για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν ραδιοφωνικά, βάσει εβδομαδιαίων εκπομπών στα ελληνικά, τα σημαντικότερα έργα της. Εμπνευστής κι εκτελεστής της καινοτόμου αυτής δραστηριότητας υπήρξε ο Πολωνός νεοελληνιστής Kazimierz Bulas (1903-1970) o oποίος χρησιμοποιώντας το ραδιόφωνο ως τεχνολογικό μέσο κατάφερε να μετατρέψει ένα σημαντικό μέρος της γραπτής νεοελληνικής λογοτεχνικής δημιουργίας σε γεγονός εν ροή. Οι μεσονύκτιες ωριαίες ραδιοφωνικές διαλέξεις του K. Bulas είχαν μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό βάσει μαρτυριών της εποχής που είναι σήμερα διαθέσιμες μέσω του ψηφιοποιημένου Ιστορικού Αρχείου των εφημερίδων ‘’ΤΟ ΒΗΜΑ’’ και ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’.

Η παρούσα επιστημονική ανακοίνωση θα βασιστεί στη συστηματική καταγραφή των ραδιοφωνικών διαλέξεων του K. Bulas ως λογοτεχνικών γεγονότων, κατά τη χρονική περίοδο 1931-1938, μέσω των ψηφιακών αρχείων των εφημερίδων ‘’Ελεύθερον Βήμα’’ και ‘’Αθηναϊκά Νέα’’ καθώς οι δυνατότητες επεξεργασίας των δεδομένων τους μας προσφέρουν την ευκαιρία εφαρμογής διαφορετικών μεθοδολογικών προσεγγίσεων (ποσοτική έρευνα και ποιοτική έρευνα) .

Videos

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ