Κωνσταντίνος Π. Φουρναράκης: Οι σολωμικές σπουδές μέσα από το αρχείο των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα»

Κωνσταντίνος Π. Φουρναράκης Προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης

Στην ανακοίνωσή μας θα παρακολουθήσουμε την πορεία των Σολωμικών σπουδών στην Ελλάδα από την εποχή του Μεσοπολέμου μέχρι τις μέρες μας. Μια πνευματική αυτή πορεία των εκατό χρόνων εντοπίζουμε σημαντικούς σταθμούς. Έτσι, έπειτα από τις «ερασιτεχνικές» προσπάθειες διαφόρων λογίων του Μεσοπολέμου φτάσαμε το 1935 στη διατριβή του Ν. Β. Τωμαδάκη η οποία έθεσε το θέμα της προσέγγισης του έργου σε επιστημονική βάση.

Στη συνέχεια σημαντικός επιστημονικός σταθμός θεωρείται η δίτομη έκδοση των Αυτόγραφων έργων του Δ. Σολωμού και των μεταγραφών τους από τον Λίνο Πολίτη, τη δεκαετία του 1960. Τη δεκαετία του 1970 η Ελένη Τσαντσάνογλου πρότεινε την αναλυτική μέθοδο έκδοσης των ανολοκλήρωτων έργων του Δ. Σολωμού.

Τη δεκαετία του 1980 η έκδοση των Απάντων του Σολωμού από τον Γ. Παπανικολάου προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις λόγω της αγοράς αντιτύπων του βιβλίου από το Υπουργείο και τη διάθεσή του στις σχολικές βιβλιοθήκες. Η φιλολογική διαμάχη των οπαδών των αναλυτικών και των συνθετικών εκδόσεων του Σολωμικού έργου κορυφώνεται με την δημοσίευση του βιβλίου του Στυλιανού Αλεξίου: «Διονυσίου Σολωμού, Ποιήματα και πεζά».

Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς διαδρομής των εκατό χρόνων εμφανίστηκαν και άλλοι αξιόλογοι μελετητές, όπως ο Εμμ.Κριαράς, ο Ερ. Καψωμενος, ο L. Cutelle, ο Γ. Βελουδής, Γ. Κεχαγιόγλου, ο Δ. Δημηρούλης και άλλοι που κατέθεσαν τις δικές τους ερμηνευτικές και εκδοτικές προτάσεις. Όλη αυτή η πορεία των Σολωμικών σπουδών καταγράφεται στα αρχεία των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ και «ΒΗΜΑ» με τη μορφή βιβλιοπαρουσίασης- βιβλιοκρισίας, αλλά και έντονων φιλολογικών αντιπαραθέσεων.

Videos

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ