Γιάννης Θ. Διαμαντής: Χαιρετισμός κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου

Γιάννης Θ. Διαμαντής, Δημοσιογράφος Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

«Μιας και αντικείμενο του συνεδρίου μας είναι η γλώσσα, ας μιλήσουμε…για αριθμούς. Οι οποίοι πολλές φορές έχουν την ικανότητα να μας τραβούν εύκολα το ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα κρατώ εδώ 20 σελίδες χαιρετισμού. Αστειεύομαι, δεν νομίζω ότι ξεπερνούν τις 2 σελίδες. Οι πραγματικοί πάντως αριθμοί της σημερινής μας συνάντησης είναι άλλοι.

100 χρόνια ζωής για την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

91 χρόνια ζωής για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

100 ζωής για το Ιστορικό Αρχείο των δύο αυτών εμβληματικών εφημερίδων.

42 σύνεδροι και 19 πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί οδηγούν σε μία λέξη, στη λέξη «ευχαριστώ». Ως όμιλος Αλτερ Έγκο, λοιπόν, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ερευνητές, και τους επιστήμονες της γλώσσας και της λογοτεχνίας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για μια τέτοια συνεργασία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο γενικό γραμματέα, Γιάννη Χρυσουλάκη, και σε όλη τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας που έθεσε υπό την αιγίδα της όλη αυτήν την προσπάθεια και μετέφερε την πρόσκληση και το μήνυμά μας σε κάθε γωνιά της Γης.

Ειλικρινά ευχαριστούμε και εσάς, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όσους, ασχέτως αντικειμένου, αγαπάτε τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία και ήρθατε εδώ για να συμμετάσχετε από κοντά στις εργασίες αυτού του συνεδρίου.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω προσωπικά: Την πρόεδρο του ομίλου κυρία Φωτεινή Υψηλάντη, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με τον μεγαλύτερο σεβασμό και το μεγαλύτερο πάθος το Ιστορικό Αρχείο, όχι απλώς στηρίζοντας τους σκοπούς του αλλά δίνοντάς του νέα πνοή και ανοίγοντας γι’ αυτό νέους δρόμους. Απόδειξη η έμπνευση και το όραμα που είχε για αυτό το συνέδριο. Θερμότατα ευχαριστώ τον διευθύνοντα σύμβουλο κύριο Γιάννη Βρέντζο, και όλη τη διοίκηση, τα στελέχη και το προσωπικό της Αλτερ Εγκο, για την αμέριστη υποστήριξη.

Ευχαριστώ πολύ τους κυρίους Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, Διευθυντή Ψηφιακών Μέσων ο οποίος, 3 χρόνια πριν, έδωσε φωνή στο Ιστορικό Αρχείο μέσα από τα ψηφιακά μέσα του ομίλου και στον κύριο Μάνο Μίχαλο, διευθυντή περιεχόμενου ψηφιακών μέσων, που ήδη από τους πρώτους μήνες συνεργασίας που διανύουμε τώρα, συμβάλει τα μέγιστα ώστε το περιεχόμενο του Ιστορικού μας Αρχείου να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στη νέα ψηφιακή εποχή.

Πολλά ευχαριστώ στην κυρία Μαργαρίτα Σφέτσα και τον κύριο Δημήτρη Δουλγερίδη, επικεφαλής  των τμημάτων Πολιτισμού στο ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ αντίστοιχα και στους συναδέλφους Λαμπρινή Κουζέλη, Μάρνυ Παπαματθαίου και Βαγγέλη Στεργίοπουλο που, στήριξαν με κάθε τρόπο αυτήν την διοργάνωση, ως μέλη της οργανωτικής επιτροπής, η οποία λειτούργησε υπό τον σωτήριο συντονισμό της ακούραστης Επίκουρου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, Παναγιώτας  Παπαδόπουλου.

Ευχαριστώ ειλικρινά πολύ την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου και φυσικά τον πρόεδρο της, τον πολύ αγαπημένο μου, ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κύριο Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, του οποίου το έργο και το πάθος για την ελληνική Γλώσσα είμαι σίγουρος ότι θα μνημονεύεται με χρυσά γράμματα από τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Τίποτε όμως από όσα ήδη αναφέρθηκαν και θα αναφερθούν δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν εκείνοι στους οποίους χρωστάμε τη μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη.

Είναι οι αρθρογράφοι, οι  ανταποκριτές, οι συντάκτες ύλης, οι σχεδιαστές, οι τυπογράφοι, οι εφημεριδοπώλες που από το 1922 ως σήμερα μοχθούν καθημερινά για να φτάνουν Το Βήμα και Τα Νέα στα χέρια όλων, όχι κάποιων εκλεκτών, όλων των αναγνωστών.

Γιατί οι εφημερίδες αυτές απευθύνονταν πάντα και συνεχίζουν να απευθύνονται σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως ηλικίας, μόρφωσης και οικονομικής κατάστασης, που ήθελε και θέλει να γνωρίζει όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον Κόσμο αλλά και να διευρύνει το γνωστικό του πεδίο στην πολιτική, την οικονομία, τις επιστήμες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Μέσα από τις σελίδες του «ΒΗΜΑΤΟΣ» και των «ΝΕΩΝ» πέρασαν σπουδαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος. Κείμενα, που έβρισκε κανείς με δυσκολία σε ελάχιστες και δυσπρόσιτες πολλές φορές βιβλιοθήκες, έφτασαν μέσω των εφημερίδων αυτών, στα σπίτια, στα καφενεία, στα χωράφια, στα εργοστάσια, όπου υπήρχε δίψα για ενημέρωση και γνώση.

Ας το κάνουμε λίγο εικόνα ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωστής Παλαμάς κάθονται σε ένα γραφείο και λένε σε κάποιον δικό τους άνθρωπο, «Πρέπει σήμερα να στείλω το κείμενό μου στο Βήμα, στα Νέα».

Αυτή την βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά προσπαθούμε έστω στο ελάχιστο να υπηρετήσουμε και εμείς και σας ευχαριστούμε πολύ που είστε σήμερα μαζί μας, στην προσπάθειά μας το συνέδριο αυτό να αποτελέσει την σκυτάλη που θα περάσουμε στους επόμενους.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Videos

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ