Παναγιώτα Παπαδοπούλου: Η ζωή των σπορτ

Παναγιώτα Παπαδοπούλου Επίκουρος καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας. Πανεπιστήμιο Γρανάδας Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γρανάδας

Ο αθλητισμός στην νεότερη Ελλάδα εμφανίζεται κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 απετέλεσαν την αφορμή για την ταχύτατη εξάπλωσή του στην ελληνική κοινωνία και συνέβαλαν στην ίδρυση πολυάριθμων γυμναστικών και αθλητικών σωματείων.

Ο όρος «σπορτ» εισέρχεται αμετάφραστος στο ελληνικό λεξιλόγιο και επικρατεί. Από το 1922, από την αρχή, δηλαδή, της κυκλοφορίας του το «Ελεύθερον Βήμα», και αργότερα η κυριακάτικη έκδοσή του «Κυριακή Ελεύθερον Βήμα», αν και πολιτική εφημερίδα, αφιέρωσε σύντομες στήλες για την παρουσίαση αθλητικών εκδηλώσεων και τον σχολιασμό τους.

Στην ανακοίνωση αυτή εξετάζονται: η τεχνική ορολογία, τα γλωσσικά δάνεια, οι λεξικές συνάψεις και οι παγιωμένες εκφράσεις της «γλώσσας» της αθλητικής δημοσιογραφίας των πρώτων δεκαετιών της κυκλοφορίας του συγκεκριμένου εντύπου, το ύφος των σχολίων των δημοσιογράφων, αλλά και τα «σπορτ» ως ένα νεωτεριστικό φαινόμενο που εντάσσεται σε μια σειρά κοινωνικών αλλαγών και νέων καταστάσεων που βίωνε η Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Videos

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Υπο την Αιγίδα
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ